Hitta sitt semesterjag

”Hitta dig själv” är ett vilseledande uttryck. Det låter som om det någonstans inom dig skulle finnas ett färdigutvecklat ”jag” som du var tvungen att hitta efter utmattande kurragömmalek. Vilken jobbig tanke! Till all lycka tror inte jag på sånt. Jag tror att jaget är något som tar ett helt liv att skapa och som är i konstant förändring. För att vara trivas med livet och sitt ”jag” krävs ändå att man hittar en riktning som känns meningsfull. Och det är inte alltid självklart. Man måste pröva sig fram. Jag hör till dem som prövat mig fram rätt mycket. Ibland nästan för mycket, utan karta och kompass.

Tyvärr hör jag även till dem som med hård hand tvingat kursen än hit än dit. Som trott att jag måste, för att överleva. Eller någonting. Lättnaden efteråt, när jag insett att jag inte är tvungen, har varit enorm.

Jag drömmer ofta att jag upptäcker nya utrymmen i huset där jag bor. Det kan vara en hemlig källare, en enorm danspaviljong eller en fantastisk vind. Upplevelsen är närmast euforisk. Precis på samma sätt är det i livet för oss människor, vi upptäcker nya möjligheter och sidor i oss och lär oss justera kursen an efter.

Eftersom vi ligger i semestertider tycker jag att det lämpligt att fundera över ”semesterjaget”. Hur ser ditt ”semesterjag”ut? Vad vill hon? Mitt underkastade sig länge någon lustig tvångstanke om att jag egentligen älskar stugliv. Tills jag insåg att det inte är sant. Att jag är för rastlös för att att sitta veckovis på en stuga. Jag beundrade den stadigvarande jordbrukartypen som finner ro med att läsa, plocka sten och fiska på ön, dag ut och dag in. Drömde om att bli en sådan. Men jag var inte förmögen.Tyvärr.

Istället beslöt jag vara den nomad jag är. En lättnad. En semester tillbringar jag helst med att färdas, med bil eller båt. Eftersom även min man tillhör vandringsfolket så har vi relativt lätt att utforma vår gemensamma semester.

Fast vi mest rört oss med båt ska du inte tro att jag är någon tuff sjöman. Jag tycker inte om kryssande i hårda vindar, farliga seglingsmanöver och komplicerade knopar. Nej. Det överlåter jag åt min man. Men jag älskar skärgården och att besöka nya öar. Jag njuter av morgondopp i Östersjön och att sitta i sovsäck i sittbrunnen när solen går ner. Det som förvånar mig själv mest är att jag i båten finner nöje av matlagning. Matlagning av alla saker! Weird. Jag menar, hemma gör jag allt jag kan för att fly kockandet. Men på båten blomstrar mitt ”kockjag” upp. Hur de primitiva kokmöjligheterna och inskränkta ingredienserna kan inspirera förstår inte jag heller. Men det är spännande att överraskas – av sig själv!

Just nu seglar vi på Salskärsfjärden. Min man och Labradoren är ensamma i sittbrunnen. Ungarna pysslar med sitt och jag unnar mig skrivtid. Så här ser SEMESTER ut för mig!

Ha det gott!

 

2 Comments

 1. Riitta Granath

  16 juli, 2017 at 19:09

  En fin text igen, Nina. Du är en riktig författare. Och undrar hur du visste om matlagningens nöje på båten, jag har samma glädje. Ha det så gott nu och jag ser fram emot din nästa text.

  1. admin

   16 juli, 2017 at 19:53

   Tack Riitta. Njut på Leros! Det tar en stund för oss att komma dit, via
   Weymouth…

Leave a Reply