Om du klarat föräldrarollen med livet i behåll…

…klarar du det mesta!

I och med tragedin i Ekenäs har jag funderat mycket på föräldraskap. Om när föräldraskap gör ont. Men jag tar det inte nu. Det här inlägget rör sig istället på en skämtsam nivå. För föräldraskap kan också tacklas med humor. Ibland. Jag tar den ”andra sidan” en annan gång.

Att vara förälder är att som att vara bilskollärare. I början är det naturligtvis du som kör bilen men sedan skall du sakta men säkert överlåta uppgiften åt ungen. Det är en mycket lång process som kräver många roliga, tunga, överrumplande, ilskna, hårresande, tårögda och skrattfyllda svängar.

Ungar är väldigt olika. En del har svårt att lära sig justera bromsen, antingen tvärbromsar de stup i kvarten så att det skriker i däcken eller så glömmer de helt enkelt bort hela funktionen och står på gasen istället. Då måste du som förälder hålla koll på att ni inte mejar ner allt och alla i framfarten. Andra ungar får helt enkelt inte igång sin bil. Då måste du hjälpa till med gasen och växelspakarna så att ni inte blir sittande tills bilen rostat sönder. Ungar väljer också olika slags rutter. Endel väljer den bullrigaste och stenigaste vägen medan andra kör ut på motorvägen i full fart innan du hunnit blinka. Du får lära dig att jämka i ruttval, hålla rädslan stången, försiktigt trycka på broms och gas och öppna champagneflaskan först när ni tagit fem steg i rätt riktning medan du torkar svetten ur pannan.

Genom att vara förälder lär du dig att :

sätta den lilles välbefinnande före ditt eget. Själv kommer du sist – om du kommer alls.

… lägga band på negativa känslor och äntligen lära dig uppföra dig hyfsat… (åtminstone små stunder, när du agerar förebild)

…höja din tålamodskapacitet till max när du dag ut och dag in får upprepa samma fraser, visa förståelse för de mest irrationella känslomässiga utbrott och mobilisera upp våldtro på livets goda även under kaotiska och sömnfattiga skeden

…utveckla smidighet när du lotsar den skrikande flocken igenom den ena labyrinten efter den andra

…hitta svar på de mest vansinniga frågor din 4-åring ställer 95% av sin vakna tid

…vara påhittig när du inser vilken katastrof du just ställt till med när du halverat den sista bananen när 3-åringen ville äta bananen hel… din glädje är aldrig så stor som när 3-åringen nöjer sig och ler när du lagat bananen med två tandpetare

…förhandla om allt från a till ö som att

-3-åringen får höra ”Knacka på” för 25:e gången om han låter dig borsta hans tänder extra ordentligt utan att han spottar den ”illasmakande” tandkrämen över hela badrummet.

-5-åringen får ett klistermärke i sin bok om han går och lägger sig snällt utan att du är tvungen att jaga honom över hela huset.

-7-åringen får ett Pokemonkort om han lovar att inte bara åka hem från skolan mitt under skoldagen för att han tycker skolan är idiotisk

-9-åringen får titta på ”Vi fem” efter att ha rensat jordgubbslandet med typ 3 jordgubbar.

-11-åringen får ha fem kompisar övernatt om han storstädar sitt rum.

-13-åringen får en belöning om han läst en bok och kan redogöra för den.

-15-åringen får vara på dator x antal timmar om han är ute i frisk luft, sportar samt gör något praktiskt x antal timmar

osv osv osv osv osv osv….

Som förälder får man även lära sig grunderna i många olika yrken. Du förbättrar avsevärt dina kock- städ-, cirkusdirektör-, fredsförmedlar-, krispsykolog-, sjukskötar-, lärar- och lekledartendenser. Inte illa, eller vad?

Trots att föräldraskapet är ett av de mest krävande arbeten som finns är det sällan ett TACKSAMT jobb. Eller vad vet jag hur det är hos er egentligen? Kanske era barn slutar varje kväll med att överösa er med lovord över ur underbart det är att bo på lyxhotellet ni driver? Nå, hos oss så tas allt för givet. Men man får väl skylla sig själv. Det får man alltid som förälder.

Leave a Reply