Hemligheten med smarta to-do-listor
Jag har nyligen accepterat att jag är en medelålders, medelmåttig Medelsvensson. Här är det volvo (x2), villa (x1) och vovve (x2) för hela slanten. Vi medelålders medelmåttor älskar ”to-do-listor” (CHECK) men framförallt att bocka av listor (CHECK CHECK). Det får oss att känna oss effektiva och duktiga.
Om du lovar att inte berätta för någon annan så ska jag berätta en liten hemlighet för dig, between you and me liksom. När jag skriver ”to-do-listor” brukar jag alltid skriva in några uppgifter som jag redan utfört. Smart va? Då får man bocka av lite på direkten. Simsalabim och listan ser genast trevligare ut. Men du måste observera en sak! Om du vill använda mitt listiga knep så kan du inte hitta på vad som helst, det är t.ex. alltför genomskinligt att i februarilistan skriva ”köpa julklapp åt Tant Ester”. Det blir bara dumt. Däremot är ”föra ut soporna” en mycket bra avbockningspunkt i vilken lista som helst, det har man ju garanterat gjort ganska nyligen, eller hur?
Eftersom jag älskar listor och följaktligen har gjort en och annan har jag faktiskt lite bra tips att komma med ifall du vill komma igång på allvar.
Tips 1 Uppspjälkning
Det är bra att klyva arbetsuppgifterna i så små beståndsdelar som möjligt. Istället för att skriva ”tvätta alla fönster” och genast fyllas med hopplöshet och förtvivlan skriver man ”tvätta halva fönster 2 i vardagsrummet”. Inomhus är det lätt att dela upp huset i mindre arbetsområden eftersom man oftast har flera olika rum. På gården kan det bli knepigare. Fast rutsystem annars är att rekommendera tror jag inte att det är en bra idé att bygga upp ett rutigt snörsystem över hela gården för att veta om du ska kratta ruta 4 eller ruta 22 idag. Nej, där snubblar ändå bara män, barn och hundar. Istället får åliggandet ”kratta hela gården” spjälkas upp i mindre, naturliga uppdragsområden som t.ex ”kratta sandlådan” eller ”kratta runt komposten”.
Tips 2 Precisering
Undvik vaga arbetsuppdrag som att ”städa hela helvetet” eller ”börja ett nytt liv”. Försök hålla dig till ”storstäda syskrinet” eller ”vråltvätta håret”. Lade du märke till uttrycken jag använde? Visst känns det som att du verkligen utfört ditt jobb grundligt om du STORstädat eller VRÅLtvättat? Visserligen vet jag inte hur man gör när man vråltvättar håret men du hittar säkert på det.
Så där. Nu är vi igen ett steg vidare. Jag återkommer mycket snart med mera information om medelålder och annat smått och gott. Ha det bra tills dess!
Riitta Granath
5 april, 2017 at 12:10Vad duktig du är, ska göra efter dina fina råd t.ex ” städa bara rummet nummer 1 under veckodagen nummer 2″ .
admin
5 april, 2017 at 14:13Det låter bra, Riitta! Det är härligt att få saker gjorda… 😀