Älskade grymma vår!

”Finland är världens bästa land”, sa min yngsta häromdagen.

”Vad tänker du på då?”, frågade jag.

Efter nyheterna med flyktingarna som deporterades till Afghanistan för några dagar sedan hade jag lite svårt att leva mig in i hans känsla.

”Jo, här förtjänar vi verkligen sommaren” sa han.”Vi får stå ut med den långa, mörka vintern och så äntligen kommer våren och sedan den härliga sommaren.”

Att vi förtjänar sommaren på dessa breddgrader tycker även jag. Jag kan inte påstå att jag är vän av vinter. Inte överhuvudtaget. Men jag tillskriver nog vintern en stor del av äran att jag kan njuta desto mer av vår, sommar och höst. Tack Vintern för det! Annars tycker jag du inte är mycket att hänga i julgranen, faktiskt. Sorry.

Men dig Våren älskar jag! Ditt ljus, dina ljud och dofter. Du får oss att kasta våra tunga vinterrockar och klumpiga skor. Du anar inte hur mycket lättare vi känner oss! Vi nästan dansar vägen fram och fantiserar klyschigt om sommar med sand mellan tårna, vin i kvällssolen, amorösa eskapader och simhopp från bryggan… frid på jorden! Patetiskt kanske men härligt.

Men det här är inte hela sanningen om dig, Vår. Det finns faktiskt folk som avskyr dig också. Vet du det? Du får dem att vanmäktigt betrakta sig själv och sitt liv med ditt obarmhärtiga ljus. Utan nåd avslöjar du allt skamfilat, trött och fult. Stundvis förstår jag dem mer än väl. Ur ett symboliskt perspektiv, i alla fall. Trots att min man älskar att se mig i bikini (Älskling, du är en stolle!) skulle jag just nu helst beställa burkini från burkinis.modanisa.com….

T.S Elliott skrev om en av dina månader.

April är den grymmaste månaden, den driver

syrener ur den döda marken, blandar

minne och åtrå, kittlar

stela rötter med vårregn.

Så. Det finns två sidor av samma mynt.

Men trots din grymhet njuter jag oftast av dig, Vår. Och jag önskar verkligen att alla andra skulle få göra det också, alla orkeslösa, sjuka, uppgivna och förkrossade. Ni om några förtjänar det!

Leave a Reply