Utmaningsterapi

Den här sommaren har börjat på bästa tänkbara sätt. Mycket sol och möjligheter att bestämma arbetstider själv. Det har möjliggjort bl.a många och långa promenad-simturer med hundarna och ungarna. 

Den här sommaren har jag också startat en slags ”utmaningsterapi” som innefattar att jag utsatt mig för utmaningar på ett målmedvetet sätt. Egentligen borde jag kanske inte använda ordet ”utmaning” i detta sammanhang. Det för tankarna till häftiga ”benji-jumps”, farliga ”Robinson Crusoe-lekar” eller skrämmande ”instängd ensam i en hiss med 10 ormar i 12 timmar” -tester. Tyvärr är mina utmaningar varken imponerande, storslagna eller intressanta på något sätt. Men de är viktiga för mig, och det är det som räknas. 

Utan att gå in på några detaljer om vad utmaningarna handlar om, så kan jag säga att jag försöker utsätta mig för är sådana saker som går utanför, framförallt min psykiska bekvämlighetszon. Det kan gälla allt från ”så-här-har-jag-alltid-gjort-utan-att-veta-varför-beteenden” till  att möta ångestladdade situationer. Jag ”tvingar” mig att gå ett steg längre istället för att undvika. Små steg i taget. Visserligen ger jag mig inte i kast med ”de största” irrationella ångestutlösarna i detta skede, men jag tar itu med några av de lite mindre. 

Oberoende om min ”utmaningsterapi” har varit effektiv eller inte så har jag plötsligt fått mycket mer energi. Varje övervunnet mål, hur litet det än varit, har glatt mig. På något sätt är jag övertygad om att det faktiskt är jätte hälsosamt att kliva över bekvämlighetsgränsen vare sig det gäller på det fysiska eller psykiska planet.

Eftersom jag själv är väldigt nöjd med vad jag tror är resultatet av min ”utmaningsterapi” ligger det förstås nära till hands att rekommendera den till höger och vänster. Men det tänker jag, trots allt, vara försiktig med. Det som ger mig ”kicks” får kanske inte ”igång” dig alls. Inte ens fast utmaningarnas karaktär skulle skräddarsys för dina behov. 

Så jag får fortsätta min ”terapi” i all tysthet och ensamhet. En utmaning i sig för en pratkvarn som jag! 🙂

Leave a Reply