För Mia Skäringers skull

Har du tittat på TV-serien Ängelby? Inte? Det behöver du inte heller. Ursäkta. 

Jag, liksom många andra, beundrar Mia Skäringer på många sätt. Hon är både rolig och bitsk och trots sina stora framgångar verkar hon inte ha blivit en diva. Tvärtom framstår hon som en ovanligt mänsklig kändis.

Så, när jag ser att hon har huvudrollen i TV-serien Ängelby… ja, då bara måste jag titta.

Egentligen borde Peter Habers pinsamma monolog i inledningen ha skrämt iväg mig ögonblickligen men trots den, fortsatte jag titta. För Mia Skäringers skull. 

Under TV-seriens första del befinner vi oss ännu i en fullt begriplig värld. Jag hinner tänka att serien kanske kan ha någon finess i alla fall. Men ju längre fram i handlingen vi kommer, desto snurrigare och grumligare blir det. Hemlighetsfullhet och magi i all ära men övernaturligt strunt kan jag klara mig utan.

Men det är inte bara handlingen som får mig att lyfta på ögonbrynen, serien befolkas även av dels intetsägande och dels bisarra personligheter. Mia Skäringer själv, som spelar Vera, känns som uppgiven och degig och hennes fd man, Daniel, är mer än lovligt mjäkig och slemmig. De besynnerliga personligheterna möter vi i Ängelby, byn Vera kommer till för att hon fått jobb där. Vi möter bl.a Torsten Huzell, lärarinnan Eva och Britt-Louise…den ena mer kufisk än den andra. Senare har vi även äran att möta den lilla, stora mannen Atlas… Alltså, herregud. På riktigt. Mer vill jag inte avslöja ifall du, mot all förmodan, skulle vilja se serien.

Nu har jag sett 7 delar… eller 8 kanske… av 12. Jag har slutat vänta på att det skall komma något slag av vettig vändning i själva handlingen. Kanske slutar jag titta här. Men om jag ser serien till slut är det fortfarande för Mia Skäringers skull. Jag hoppas ännu på att hennes Vera ska utvecklas från en karaktärslös mes till en vass tigrinna…  

Till sist måste jag erkänna att jag kände en viss lättnad när jag läste att Mia Skäringer inte kommer att vara med i en eventuell säsong 2. 

Tack för det, Mia Skäringer!

Leave a Reply