Föräldrar i ett nötskal

Har du också märkt att det finns en massa tassiga föräldrar? Idag har jag roat mig med att lista en del av dem. Konstigt nog kommer du inte att hitta dig själv bland typerna eftersom du, precis som jag, naturligtvis hör till undantagen som bekräftar regeln!

Observera att ”hon” lika gärna kan vara ”han”.

Föräldern GulleliGull

Det här är föräldern som aldrig säger nej. Hon undviker skickligt alla situationer där hon överhuvudtaget skulle komma nära ett ”nej”. För att få bort Bertil och Lill-Håkan från datorn ordnar hon program som definitivt lockar : tivolibesök, bio med snask, shopping i leksaksbutiker… kraven växer vecka för vecka. När Bertil är på besök hos er och inte vill åka hem säger hon ”Nämen det är ju klart att du ska få stanna om du har roligt, älskling!” Sedan vänder hon sig mot dig och nickar gillande. ”Här trivs han”, säger hon och tror att hon just gett dig den största komplimang du någonsin fått. Innan du hinner svara har hon redan susat iväg utan att fråga om det passar er att Bertil stannar längre.

Föräldern StramStrikt

Det här är föräldern som ”har-koll”. Hon älskar korta kommandon som ”ut”, ”nej” och ”nu”. Hennes favorit-uttryck är ”Barn behöver kärlek och gränser”. Hon berättar gärna och ofta om situationen 26.01.2012 klo 15:57 då hon sa till Bertil att klä på sig ”numeddetsammabums”. Eftersom hon sa det tillräckligt strängt så klädde han på sig rekordsnabbt. På 2 minuter och 32 sekunder, för att vara exakt. Föräldern Stram-Strikt avskyr ”ouppfostrade” barn och älskar att sprida ut rykten om hur ohyfsade andras barn är. Typ 95% av hennes energi går åt till övertyga henne själv om att det är hon som ”håller i trådarna”.

Föräldern CommeciCommeca

Det här är föräldern som tycker att det inte är ”så noga”. Hon älskar gäster och fester och bryr sig inte om att det är en sådan röra hos dem att gästerna knappt ryms in. Om Lill-Håkan alls kommer till dagis är det med opar skor eller i bästa fall med bananskor. Bertil kommer ibland till skolan i morgontofflor. Till hennes fördel måste sägas att hon inte har svårt att erkänna att det just nu kanske är lite rörigt men att föräldrarna arbetar hårt på att få kontroll på situationen. I själva verket uppstår aldrig ett läge där alla i familjen skulle veta vart de är på väg, när de ska starta eller när och om målet är uppnått.

Föräldern CoolFace

Det här är föräldern som aldrig förlorar masken inför andra människor. När hon håller lill-Håkan hårt i handen för att han inte ska rymma och han biter henne in till benet ler hon mot dig och säger ”Hos oss har vi energi!” När du frågar ”hur läget är” är det alltid helt jättebra oberoende om Bertil och Lill-Håkan slåss som katter, Efraim har hittat en annan och hon är sönderstressad av jobbet och inte har sovit på 15 nätter. Det värsta den här föräldern vet är att någon tycker ”synd” om henne eller ungarna. Hon berättar därför gärna historier om folk som har det värre. Via hennes storys kan du lista ut vad som händer hos dem i verkligheten. Om hon just fått veta att Efraim bedragit henne berättar hon om Evalotta vars partner har 25 älskarinnor. Om Bertil skolkar berättar hon om Rosmaries dotter som sitter i fängelse i Thailand.

Föräldern PräktHurt

Det här är föräldern som är så präktig att hon får de flesta andra att må illa. Hennes största synd är att hon äter en hel ekologisk lakritsstång en gång i månaden. Hon tror att hon fått sina barn att avsky socker och märker inte att både Bertil och Lill-Håkan nästan sitter i karamellskålarna på alla kalas. Hela familjen stiger upp klo 05:30 varje dag och börjar dagen med en grön smoothie. Sen cyklar de alla iväg till jobb/skola. Hemma tillbringar de nästan hela sin vakna tid på sina motionscyklar, de cyklar t.o.m medan de äter. När du gråter över att du igår har klämt i dig en hel chokladkaka säger hon att hon förstår dig för hon själv är beroende av morötter och dagen före åt hon faktiskt 2 kg före hon tog sin 17 km långa löprunda och ett 3 timmar långt yogapass tillsammans med hela familjen.

Föräldern KrösHysterik

Den här föräldern är rädd för allt. Hon är så rädd att Lill-Håkan ska trilla ner för ett trappsteg och skada sig att de undviker allt vad trappor heter. Hon är ordförande och mycket aktiv i föreningen ”För en trapplös värld r.f”. Om Lill-Håkan överhuvudtaget får gå ut har han hjälm, skyddsmask, knäskydd och flytväst. Oftast är han dessutom fastsatt i ett flexkoppel med en rörelseradie på ca 4 m. Om det går en hund på närmare än 6 meters avstånd från honom så blir han total desinfierad när han kommer hem. Eftersom Bertil kan simma får han gå till skolan utan flytväst men han måste desinficera sig i garaget varje dag efter skolan innan han får komma in i huset.

Nåja. Nu får det faktiskt räcka. Tack till dig som orkat ända hit. Jag är medveten om att jag antagligen skriver alldeles för långa inlägg och skall försöka skärpa mig. Men idag är det faktiskt synd om mig. Jag har nämligen öroninflammation, eller vad det nu heter?  Det är verkligen inte roligt för det känns som om någon skar med kniv i öronen på mig.  Men som sagt, om det är synd om en får man unna sig lite extra och kräva lite mer uppmärksamhet av andra.

Ha det gott!

Leave a Reply