Är 10-åringar kapabla att besluta om sin egen vård?

 

På senaste tid har det varit mycket prat om att föräldrarna till barn över 10 år inte kan se sina barns hälsouppgifter på MinaKanta.

På FPA:s sidor står det :

”Den som är minderårig har rätt att besluta om vårdnadshavarna får läsa hans eller hennes uppgifter, om hälso- och sjukvården har bedömt att den minderåriga är kapabel att besluta om sin egen vård…”

Vårt yngsta barn är 10 år. Hen får för tillfället en medicin som absolut inte är livsnödvändig. Min man och jag har noga övervägt medicineringen och dess säkerhet. Helt praktiskt innebär det att ungen själv tar en spruta varje dag och nu även en annan spruta var 28:e dag.

Läkaren som sköter vår unge har verkligen anammat uppfattningen att 10-åringar är ”kapabla att besluta om sin egen vård”…

Under våra besök vänder sig läkaren så gott som enbart till vårt barn. Under ett av våra besök pratar läkaren om biverkningar.

Läkaren : Ja XXX, nu är det tyvärr så att den här medicinen KAN ha negativa biverkningar i vissa fall. Om du t.ex får en en ovanlig huvudvärk måste ni söka er till sjukhuset för det kan vara sådant som behöver vårdas snabbt.

Nå. Vårt barn får sin första dos av medicinen samma dag på polikliniken. Vi hinner knappt ut från sjukhuset då ungen plötsligt upptäcker att hen har en ovanlig huvudvärk. Jag som känner mitt suggestiva barn kan avleda situationen istället för att åka blixtsnabbt in på akuten. Under de närmaste veckorna dyker den ovanliga huvudvärken upp i olika sammanhang och den behandlas inte med akutvård utan med förståelse.

I vårdplanen ingår även att en annan medicin ska sättas in när blodproven visar att tiden är mogen. Häromveckan var vi på blodprov och sedan på besök på polikliniken.

Läkaren: XXX, nu visar blodproven att vi borde sätta in en ny medicinering, parallellt med den andra,  för att vi ska kunna dra så stor nytta av helheten som möjligt. Vad tycker du? Ska vi börja den här nya medicineringen?

Jag blir så paff att jag först sitter tyst. Tycker läkaren faktiskt att min 10-åring ska svara på en sådan fråga? Jag mumlar något om att det är ju redan bestämt. Sen vinglar vi vidare i vår intressanta diskussion där den ena parten är läkaren och den andra mitt 10-åriga, mycket fantasifulla barn.

Läkaren : Hur sover du?

Barnet : Jag somnar aldrig före klockan två på natten.

Läkaren : Oj, det är sent. När går du och lägger dig?

Barnet : Alltid sent, kanske klo elva eller tolv.

Jag försöker rätta till det hela lite men läkaren fortsätter ändå prata med barnet.

Läkaren : Äter du mångsidigt?

Barnet : Jag tycker om oboy….

Vilken fars! Undrar vad läkaren fick ut av det samtalet? Missförstå mig inte. Jag tycker definitivt att det är bra att en läkare vänder sig direkt till barnet. Men det finns gränser. 10-åringar är inte kapabla att redogöra för sina levnadsvanor på ett adekvat sätt och framförallt inte att ta del av all information och inte heller att ta ställning till om en medicinering ska påbörjas eller inte.

Jag tackar en lycklig stjärna för att listan på biverkningar till vår unges medicinering inte är kilometerlång för då skulle vi inte göra annat än analysera huruvida krämpa a till ö är akut eller inte.

Leave a Reply