Var är John Blund? Hela havet stormar!

Det har varit tyst på min blogg ett tag. Dels har jag varit busy och dels har jag skaffat mig någon tråkig ”bobba” som ställer till med kroppsvärk, trötthet och dåligt humör. Jag har varit så trött att jag, rörande nog, sovit dagssömn två dagar.

I och för sig har det inte bara varit bobbans fel att jag har varit trött. Jag har faktiskt också passat på att åter leka en gammal klassiker, nattleken ”Var är John Blund?”. Det är en verkligt rolig lek för en person som man kan leka hela halva natten.

Jag vet inte hurdan din John Blund är men min är en riktig retsticka. Han tycker verkligen om att arrangera kluriga jakter ibland. Endel kvällar är han snäll och beskedlig och har på sin höjd gömt sig under min säng där jag hittar honom genast. Andra kvällar försvinner han spårlöst och lämnar efter sig endast pyttesmå ledtrådar. När han riktigt vill jävlas väcker han mig vid 5-tiden, skrattar glatt åt min yrvakna, virriga hjärna… sen lämnar han mig stendumt gapande för att gömma sig så finurligt att jag knappt hinner hitta honom innan det är dags att stiga upp.

Sådana gånger kan jag bli ganska sur på honom faktiskt. Men vad gör man? ”Man får den John Blund man förtjänar”, heter det ju. När han bråkat extra mycket tröstar jag mig med talspråket ”Sådan herre, sådan John Blund”. För eftersom han är som han är betyder det ju också att jag är en klurig jävel. Bättre att vara det än att vara som en sinnesslö Dummerjöns som gömmer sig under samma säng varenda kväll!

I större familjer, som vår, kan det bli så många som letar efter John Blund att leken utmynnar i en mysig jättemegalek, nämligen ”Hela havet stormar”. Tycker du om den? Inte? Det gör tydligen vi! För många år sedan tyckte vi den var så rolig att vi kändes oss tvungna att leka den mer eller mindre varje natt. Nu börjar ungarna snart växa ur leken men för att vi inte ska glömma den helt och hållet kör vi den i minirepris med jämna mellanrum.

För ”Hela havet stormar” ska du gärna ha minst 4 deltagare men ju fler ni är desto roligare är det. Leken passar för alla åldrar och är en av de få lekar som verkligen hela familjen kan delta i. De som är med ska gärna ha olika sovvanor och -tider. För optimal spridning är det bra om en går ut och köper pizza klo 02:00 på natten och en annan stiger upp klockan 05:30. Med i gänget ska finnas minst en som snarkar och det är bra om de flesta har tidvisa insomningssvårigheter. Om någon av deltagarna går i sömnen är det ett extra plus. Huset man leker i får gärna ha många sovutrymmen så man verkligen kan vimsa av och an med madrasser och täcken….

Före leken börjar är det bra att bestämma sig för om vinnaren är den som sovit i sin utgångssäng hela natten eller den som sovit i flest sängar.

Det var allt för idag. Fler lektips följer. Håll ut tills dess.

Leave a Reply