Boktips barn 9-12 år. Tjuvarnas herre.

Idag tänkte jag komma med lästips för ungar i åldern 9-12. För ett tag sedan upptäckte jag och de yngsta den tyska författaren Cornelia Funke.

Tjuvarnas herre (2002) var den första boken av henne vi läste. Både jag och ungarna älskade den.

Då bröderna Prosper (12) och Bo (5) blir föräldralösa vill moster Esther bara ta hand om den änglalika Bo och skicka Prosper till en internatskola. Eftersom bröderna inte vill skiljas åt rymmer de istället till Venedig, som deras mamma talat så mycket om. I Venedig slår de ihop sig med andra föräldralösa barn som får hjälp av unga Scipio som kallar sig Tjuvarnas herre. Tjuvarnas herre gör som Robin Hood, stjäl från de rika och ger till de fattiga barnen. Spänningen i boken byggs upp från flera håll, bl.a via ett farligt uppdrag som barnen skall utföra samt via privatdetektiven Victor som Moster Esther anlitat för att hitta Bo.

Jag minns att jag som barn älskade böcker där barn klarar sig själva. I”Tjuvarnas herre” lyckas barnen verkligen med det. Sammanhållningen mellan barnen är stark och håller, trots att lojaliteten sätts på prov. Barnen är också de enda ”normala” figurerna i boken. Så gott som alla vuxna är bisarra på ett eller annat sätt.

Med titeln hänvisar säkert Cornelia Funke till William Goldings ”Flugornas herre”, som utgavs år 1954. Den handlar också om föräldralösa barn, pojkar i åldern 6-12 år, som tvingas ta hand om sig själva när de fastnat på en öde ö efter en flygkrasch. Men i ”Flugornas herre” går pojkarna mot en oundviklig katastrof eftersom själviskheten tar makten och spränger möjligheterna att skapa lojalitet och sammanhållning.

Båda böckerna är absolut läsvärda, ”Tjuvarnas herre” är en härlig bok för 9-12 åringar medan  ”Flugornas herre” lämpar sig för ungdomar och vuxna.

Båda böckerna finns även som film. ”Flugornas herre” har jag inte sett men filmen ”Tjuvarnas herre” var en stor besvikelse främst därför att den genomsyras av en berättarröst som tar udden av hela alltihop. Det är synd för rollfigurerna och miljön är det inget fel på.  Tyvärr tycker jag inte filmen är sevärd.

I nästa lästips tar jag mig an en annan läsvärd bok av Cornelia Funke, nämligen ”Bläckhjärta”.

Leave a Reply