Kall, varmare, hetast

”Är du varmblodig eller kallblodig?”, frågade en av ungarna häromdagen.

Någon sådan indelning, vad gäller människor, finns ju inte men jag förstod vad han menade. Denna unge är själv ”varmblodig”. På gränsen till ”hetblodig” skulle jag vilja påstå. Han får lätt hett och är tvungen att kyla ner sig på olika sätt. I går kväll somnade han t.ex. med en påse frysta rågbröd bredvid sig för att dämpa det värsta.

Själv är jag både varmblodig och kallblodig. Kallblodig? Nej, inte på det sättet… jag menar inte kallblodig i betydelsen kallblodig utan helt enkelt kallblodig, förstår du? Jag är faktiskt allt annat än cool om vi säger så. Tvärtom är jag är pinsamt icke-cool. Däremot har jag alltid varit ganska frusen av mig. Men det är konstigt för på natten blir jag en helt annan person, då förvandlas jag till en ”varmbloding”. För att inte säga ”hetbloding”…

Vad skrattar du åt? Nej, nej, nej… jag menar inte så… Jag förvandlas inte till ”Heta Helena” på nätterna… Jag menar alltså att jag lätt får hett om nätterna.

Nu vet jag vad du tänker. Klimakterium! Nej, nej och åter nej. För i så fall har jag varit i det i 30 år och det skulle väl ändå vara lite besynnerligt… jag är kanske kufisk men riktigt kufisk är jag faktiskt inte!

Var blev vi nu då? Jo alltså jag fryser lätt på dagen och får lätt hett på natten. Min man har det tvärtom för han fryser inte lätt men däremot sover han med tjockt duntäcke medan jag sover med tunn filt.

Ja… och? Säger du nu. Men lugn, nu börjar vi närma oss det intressanta, ett mysterium. Mitt blod har nämligen förändrats gradvis under 2 veckor!

Vaksim har länge varit en av mina käraste hobbyn. Vi har en pool på gården som vi – i mån av möjlighet och med olika knep – håller isfri på vintern. Den här vintern har det gått bra. Vi har också en liten bastu bredvid poolen. I många år har vi bastat och simmat. Den här vintern har vi plötsligt drivit saken ett steg längre och börjat simma utan bastu.

Nå. Som jag tidigare har nämnt i mina inlägg så har jag en viss dragning till att gå till överdrift med det mesta. Tyvärr. De senaste 2 veckorna har jag simmat 1-4 ggr per dag i utepoolen. Helt härligt! Det mystiska med det hela är att jag samtidigt har blivit varmblodig – för att inte säga ”hetblodig” – även på dagarna. Jag får ofta så hett att jag helt enkelt MÅSTE ta mig en simtur.

Nej, nej, nej… Nu är du där igen. Försök inte! Jag är faktiskt inte i klimakteriet! En av sönerna lider nämligen av samma åkomma efter att ha intensifierat vaksimmet… Tyvärr vet jag inte vad det beror på men har en massa spännande teorier. Har min ämnesomsättning aktiverats och kanske spårat ur? Tror min kropps värmereglator att jag håller på att frysa ihjäl och jobbar för fullt? Hur som helst så är det ganska roligt för mina simstunder blir bara längre.

Hur jag ska klara mig i sommar utan kall pool vet jag inte. Kanske måste jag tömma vår frys och sitta där emellanåt?

Nu ska jag ta mig en simtur igen. Jag återkommer med nya spännande utredningar snarast. Håll huvudet kallt till dess.

 

Leave a Reply