Ljuva kaotiska medelålder

 och HECTIC MIND DISORDER.

För närvarande är jag i en rolig, givande och intressant men samtidigt krävande fas i arbetslivet. Jag planerar att bli min egen arbetsgivare. Går planeringsarbetet framåt? Nja, det kan jag  inte riktigt svara på, tyvärr. Jag kan bara säga att det rör sig. Hit och dit.

Problemet är att jag har drabbats av HMD, ett syndrom som endast bryter ut i medelåldern. HMD drabbar ofta en storfamiljs-mamma som levt i en miljö där hon ständigt blivit avbruten och sällan hunnit slutföra de projekt hon påbörjat samt konstant varit tvungen att göra avkall på sina egna intressen.

Syndromet uppstår inte, som man kunde tro, när situationen är som mest kritisk, utan sedan när förhållandena märkbart har förbättrats. HMD behöver sällan behandlas. Det läker av sig självt inom loppet av några år.

En person med HECTIC MIND DISORDER (HMD) :

1. Får skov av glädjefylld överaktivitet. Då påbörjar den drabbade olika krävande aktiviteter som att måla om huset, starta ett företag, ta fosterbarn, skaffa hundvalp, betala dyrt gymkort för 1 år framåt eller anmäla sig till minst 3 datakurser kvällstid. De flesta aktiviteterna fullföljs inte.

2. Har så många idéer, som hon tror är lysande, att hon har svårt att välja vad hon ska fokusera på först. Hon kan t.ex vara i färd med att planera en dramalektion men får ett infall och börjar istället skriva en deckargåta. När deckargåtan, efter några minuter, nått en kritisk punkt inser hon att hon borde läsa starta-ett-företag-instruktioner. Eftersom de visar sig vara tråkiga öppnas fb i misstag. Härifrån leds hon in på artikeln ”Rädda de rumänska gathundarna” och får den strålande idén att skapa ett rescue-center hemma hos sig.

3. Utför parallellarbete mest hela tiden. Äter frukost medan hon  dammsuger, skrubbar wc-golvet medan hon sitter på toa,  tänjer vadmuskler medan hon tvättar trapporna … Hennes dröm är att springa halv-maraton med hundarna medan hon plockar svamp men hon har faktiskt insett att det inte går att plocka svamp i springfart. Däremot har hon redan glömt att hon är alldeles för lätt-uttråkad för att träna långdistans.

4. Är ouppmärksam på detaljer, tycker att de flesta instruktioner och recept är löjligt pedantiska. Hon byter därför t.ex lätt ut en krydda mot en annan, bara de har ungefär samma färg. Eftersom hon tycker att recept och instruktioner är trams blir matlagning ett problem, den drabbade kan inte BARA laga mat utan hänger tvätt, ordnar i verktygsskåpet eller krattar gården medan riset kokar. Riset bränns därför vid flera gånger i veckan. Överlag tycks personen ovanligt ofta tänka : ”Det är inte så noga”.

    5. Blir ofta överförtjust i konstiga mojänger som t.ex. pappersskärare. När hon skaffar en sån skär hon papper i alla regnbågens färger tills resten av familjen undrar hur många skruvar hon har lösa. Hon tycker också om att engagera sina barn i sina kufiska hobbyer utan att förstå vilka följder det kan få för ett outvecklat intellekt. Omgivningen förhåller sig ändå positivt till hennes ”leksaker” men stoppar alla planer på att skaffa laserskärare, stora kopieringsapparater och mörkrumsanläggningar.

6. Älskar djur. Har olika sorters husdjur. Daltar och pratar smörja med dem till den grad att omgivningen tycker det är pinsamt. Drömmer om att få en orangutang, en elefant och en papegoja. De nära och kära förstår henne men ser samtidigt till att hon inte kommer åt att förverkliga de allra lustigaste husdjursdrömmarna.

2 Comments

 1. Annika

  8 februari, 2017 at 20:41

  Vad roligt med blogg! Känner igen mig på vissa punkter…

  1. admin

   8 februari, 2017 at 21:18

   Har du också HMD? 😀

Leave a Reply