Om sund väderattityd och mindfullness

Äntligen har vi lättat ankar och kommit iväg på sommarens första seglats. Eftersom vår egen båt hittat på att sjukskriva sig så seglar vi istället omkring i en lånebåt, en båt som faktiskt passar oss som hand i handske. Hon passar oss så bra att jag redan gett henne ett smeknamn, Maja Gräddnos.

Tyvärr kan vi inte skylla på Maja Gräddnos för att semestern börjat i såsandets tecken. Nej. Felet ligger nog någon annanstans, förslagsvis i våra egna röriga hjärnor. Tro det eller ej men vi har faktiskt hunnit såsa mer än vi gjort tidigare på alla semestrar tillsammans under våra första två semesterdagar denna sommar. Det är någonting det. 

Nå, vi är inte dummare än att vi förstår att det inte duger att åka omkring på semestern som yra nykläckta kycklingar med bara halva hjärnor. Dag 3 besluter vi oss således att stanna en natt till på Södra Benskär för att genom mindfullness-övnigar samla oss en smula. Dessutom… och nu kommer det kloka ord vill jag lova… vill vi passa på att fira regnet. Regn är faktiskt inget man otåligt ska lida sig igenom eller ringa till Tant Esther och gnälla om. Regn ska genomlevas och njutas av med först och främst rätt attityd.

Det tjatas mycket om att det inte finns ”dåligt väder utan bara dåliga kläder” och visst är det sant; att ha rätt utrustning är viktigt. Men attityden, gott folk, den är det viktigaste vad gäller regn och annat elände. 

På Maja Gräddnos har vi inget fel på attityden vill jag lova! En av ungarna har, enligt egen utsago, beställt regn för hela semestern. Det kallar jag postiv regnattityd! Att jag själv har satt in en helt annorlunda beställning är ju sen en annan sak. 

Vad gäller utrustning tycker jag också att vi ligger rätt bra till. Det finns regnrockar, regnbyxor, stövlar, goretexskor och dessutom något som liknar en sydväst. 

Men, trots att utrustningen är rätt så hyfsad så kan man ju ändå råka ut för problem… Tänk dig t.ex. en sådan situation att någon av ungarnas goretexskor har placerats på ett så tokigt ställe att de redan är fulla med vatten innan de ens har använts! Vad gör en person med ”rätt attityd” då? Jo, hon skrattar lite och häller ut vattnet i vasken, gräver fram 4 par sockor och pappas extra gummistövlar och vips har ungen bra utrustning igen. Vad gör det att stövlarna är si så där 7 nummer för stora och tunga som bly att klafsa omkring i. När det gäller regn ska man inte haka upp sig på småsaker. 

Nåja, det om det. Nu är du säkert nyfiken på hur våra mindfullness-övnigar ser ut! Tyvärr måste jag nog göra dig besviken på dem. Det är inget magiskt skimmer över dem precis. För oss, som är rätt så rastlösa människor, räcker det som mindfullnessövning att vi stannar på ett och samma ställe i 1 1/2 dygn, tittar på deckare kl 14 (och jo, äter godis också fast det inte är kväll!), löser sudoku, lyssnar på musik, läser, ror, samlar smörgåsstenar och går på upptäcktsfärd. Allt detta under 36 timmar istället för 4.

Imorgon tror jag vi är färdiga med ”nedvarvningen” och kan hasta vidare mot nya öar och nya äventyr. Men före det ska vi bada tältbastu och tänka på hur härligt präktiga vi är med vår sunda väderattityd och våra välgenomtänkta mindfullness-övningar.

Leave a Reply